Pamela Peeters (TEW '95), milieu-economiste en mediafenomeen

Pamela Peeters
Als je van Pamela Peeters een e-mail krijgt, dan zie je onderaan haar hoedanigheden opgesomd: Eco Consultant, Sustainability Strategist Producer of Conscious Media, Television Host.

De VUB-alumna, milieu-economiste en inwoonster van New York schrijft boeken, geeft lezingen, maakt televisieprogramma’s en dat allemaal met één doel: mensen aanzetten om het roer om te gooien en duurzamer te gaan leven. “Maar als het over duurzaamheid gaat, wordt het snel nogal serieus. Ik hou het graag luchtig.”
We ontmoeten Pamela Peeters en haar verloofde, de wetenschapper Martin Nweeia, op de Grote Markt van Brussel. Zo meteen zal ze een VUB Fellowship-titel in ontvangst nemen in het Brusselse stadhuis, samen met 26 andere nieuwe Fellows van de VUB. Pamela toont me meteen een exemplaar van Eco Hero, een Nederlandstalig boek uitgegeven bij Borgerhoff, met als ondertitel: ‘De weg naar gezond eten en duurzaam leven.’ Op de website van de uitgever lezen we: Een Vlaamse in New York: groen is ook sexy!

“Het is een populair ecologisch manifest”, zegt Pamela. “Het is allemaal al zo vaak uitgelegd op een saaie manier. Ik leg het uit op een andere manier. Verteerbaarder.” 


Pamela Peeters studeerde in de jaren ‘90 Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) aan de VUB.
Waarom zet een economiste zich zo in voor het milieu? “Omdat we één zijn met de planeet aarde. Op de VUB heb ik het principe van de externaliteiten geleerd. Een positieve externaliteit is de kersenboom van de buurman die voor een stuk over je eigen tuin hangt, zodat je mee de vruchten plukt. Een negatieve externaliteit is een kerncentrale.  De maatschappij betaalt een prijs voor de manier waarop we produceren. Daarom moeten we eindelijk eens preventief aan de slag gaan, in plaats van achteraf de troep op te ruimen. Dat we nu nog moeten onderhandelen over klimaatverandering, is onvoorstelbaar. Is het winstbejag te groot?

Waarom hebben we 90% van de grote vissen uit de oceaan gevist de voorbije 50 jaar? Waarom kunnen we ons niet altruïstisch ontwikkelen? Onze opvoeding heeft hier veel mee te maken.”

Lees het volledige artikel op de website van de VUB.
VUB